-Pokok Pinang di Muzium Terengganu-
Teringat masa zaman kanak-kanak sewaktu di kampung dahulu.
Setiap kali balik ke kampung, tok aku akan menyuruh mengupas buah
pinang dan isinya diracik dan dimasukkan ke dalam gobek bersama sirih
dan kapur. Kemudian ditumbuk sehingga lumat. Itulah makanan tradisi orang
tua-tua di kampung. Sekarang memang dah jarang lagi jumpa orang tua yang makan sirih
dan pinang.
-Buah Pinang yang dijual di Pasar Satok-
Apakah buah pinang mempunyai khasiat? Menurut
pakar herba UPM, buah pinang mengandungi 8 jenis alkaloid yang
boleh bertindak membunuh parasit dan cacing. Dari segi perubatan tradisional,
buah pinang mampu mengubati senggugut dan mencuci perut.
Selain itu,buah pinang juga boleh memutihkan gigi. Caranya, buah
pinang tua digoreng sehingga hitam. Setelah itu, tumbuk hingga halus dan
serbuknya boleh digunakan apabila menggosok gigi.
No comments:
Post a Comment